DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

24.1.14

aşı olmalı mı olmamalı mı?

Herkesin sürüm sürüm süründüğü, en çok da okula giden çocukların perişan olduğu bu "grip" aylarında çoook tartışmalı bir konuyu ele almanın zamanı diye düşünüyorum. Geçenlerde ZehirsizEv'in HPV aşısıyla ilgili çevirisi ve Öykü'nün Başka Bir Bebek Mümkün yazısını Facebook sayfamızda paylaştıktan sonra blogda ilerde dönüp bakılabilecek bir şekilde bu konuya yer vermek istedim. Konumuz aşılar...ve Bülent Ortaçgil sanki bizim için söylemiş (kadın sesi değmişini bulamadım ne yazık ki)...



İngilizce bilenler için aşı hakkındaki resmi ideolojiye, yani aşıların mutlaka gerekli ve faydalı oldukları yönündeki küresel sermaye destekli devlet politikalarına eleştirel bakan kitap, makale, doktor, bilim insanı, araştırmacı ve aktivistlere ulaşabilecek en iyi kaynaklardan biri vaccinationcouncil. Arama motoruna anti-vaccine yazdığımda ise çıkan bütün linkler aşı karşıtlarının kafayı yemiş oldukları ile ilgili haber ve yazılar oldu! Bu bana Küba'ya göçmenlik yada ABD'de yoksulluk diye arama yaptığımda hiçbir sonuç alamadığım zaman hissettiklerimi hissettirdi. Karşıt görüşü bulmanın açıkça engellendiği durumlarda sizi bilmem ama benim bazı düğmelerime basılıyor.

Şansımıza (!) Türkiye'de aşı propagandası, herhalde nasıl olsa devlet bunu yapıyor ve insanlar da fazla araştırmıyor diye, internette bu kadar baskın değil. Aşı konusunda eleştirel yaklaşım, bilgi ve deneyimler genellikle araştırmacı annelerin bloglarında bulunabiliyor ve bu konuya adanmış iki tane kapsamlı site var. Aşıhakkında ve Lilliputian Türkçe'ye çevrilmiş makaleler, okuma önerileri, kitaplardan bölümler, filmler, haberler ve mevzuat bilgilerine derli toplu ulaşabileceğiniz başlıca internet kaynakları ve Lilliputian'da okuyucuların soru ve paylaşımları için bir de forum var. Bildiğiniz başka kaynaklar varsa lütfen yorumlarda paylaşın.

Aşı sektörü gerçekten büyük ve eski bir endüstri ve konunun tartışılması ne kadar zorsa karşıt görüşün bilimsel olarak araştırılması da o kadar zor. Aşı üzerine eleştirel bilgi paylaşan kitaplar, makaleler ve websiteleri hem büyük ilgi topluyor, hem de çok ciddi tartışmalara sebep oluyor; bazen de hakarete maruz kalıyor. Ben bu kadınların herşeyden önce hiçbir çıkar gözetmeden büyük cesaret ve ciddi mesai gerektiren bu adımı atmış oldukları için desteklenmeyi hak ettiklerini düşünüyorum. Ve onların da tekrar tekrar belirttiği gibi, bu paylaşımların amacının insanları birşeye ikna etmek değil kendi kararlarını verebilmeleri için daha fazla bilgiye erişebilmelerini sağlamak olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu linklerde okuduklarınızın doktor görüşü olmadığını ve tek taraflı olabileceğini lütfen unutmayın. Bu kadınlar aşı hakkındaki kararlarını doktorlarının rehberliğinde (evet aşı karşıtı tıp doktorları var) ve kendileri de araştırma yaparak vermişler ve bize böyle bir yolun da var olduğunu göstermeye çalışıyorlar.

Şahsen iyi bilmediğim bu konu hakkında daha fazla spekülasyon yapmadan sözü araştırmacı annelere bırakıyorum. Sadece bu sitelerde gezinmek için haftalarınızı harcamanız gerekebilir. Ama bu kadar önemli bir konuda bilgilenmek için aslında çok daha fazla zaman ayırmak gerekiyor.


Aşı: Tüm Hikayesi 
Aşı Mevzuatı
Ebeveyn Aşı Kılavuzu 
Aşılama öncesi ve sonrası yapılması gerekenler  
Maddeler halinde aşı ile ilgili tespitler
Aşı İçerik ve Yan Etki Çizelgesi 
Aşılarda kontaminasyon sorunu

İmmünolog Tetjana Obukhanych ile 3 bölümlük söyleşinin ilk bölümü, diğer bölümleri de blogda 
Kızamık gerçekleri
Grip aşısı
...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar