DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

24.11.13

"Menstruasyon Hakkında Her Kadının Bilmesi Gereken 9 Gerçek"



Holysponge Etsy dükkanından 2014 ay takvimi
Sevgili kadınlar,

İtiraf ediyorum, bu blog bir tuzak.

Komposttan doğal şampuanlara bebek bakımından feminizme çeşit çeşit konulara yer vermemizin sebebi aslında farklı ilgi alanlarına sahip kadınları oltaya getirip şu menstruasyon konusunu düşündürmek :) Şaka şaka konuların hepsi aynı derecede önemli; sadece menstruasyon konusu çok daha az konuşulduğu için ağırlık vermek istiyorum.

Tabii bendeniz ne biyolog ne de jinekolog olduğumdan bu konuda bilgim sizinkinden çok da fazla değil. Bu konuda yazılmış bir şey buldum mu mutlaka okumayı, paylaşmayı ve de İngilizce yazıları fırsatım oldukça çevirmeyi seviyorum. Bir süredir de menstruasyon döngümüzü genel hatlarıyla açıklayan bir yazı yazmak lazım diye düşünürken karşıma hazır yazılmışı çıkmasın mı! Hem de balarıları ile ilgili bir sitede olmasın mı!

Efendim biliyorsunuz balarıları, o minik kadınlar, aslında her allahın günü dünyayı kurtarmaktadır. Nasıl mı? Bizim yediklerimizin üçte birini tozlaştırmaları en önemli işlerinden biri ama, genel olarak tüm canlıların hayatlarını sürdürmeleri için de çalışan arıcıklar ekolojik ağın en önemli parçalarındandır. İşte bu dünya tatlısı minik kadınların önemini anlatmak için 2009 yılında Vanishing of the Bees (Arıların Kayboluşu) adlı bir belgesel çeken Maryam Henein’ı oradan tanıyordum. Sonra gördüm ki Maryam sağlıklı yaşamla ilgili akla gelen her şeyin ve herkesin bir araya gelip birbiriyle tozlaşabileceği bir site olsun diyerek Honeycolony.com'u kurmuş. İşte "Menstruasyon Hakkında Her Kadının Bilmesi Gereken 9 Gerçek" başlıklı yazıyla burada karşılaştım. Anea Bogue tarafından yazılan yazının orijinali Eylül 2013'te Huffington Post'ta yayınlanmış. Buyrun...

"Televizyon yıldızı Gia Allemand'ın annesi geçtiğimiz hafta Dr. Phil'e kızının intiharında ‘yoğun premenstrual sendrom (PMS)’un etkili olduğunu söyledi. PMS'un bu trajik olaydaki etkisinin ne düzeyde olduğunu kesin olarak bilmemiz mümkün değil. Ancak bunu duyan birçok kadının içi titremiştir; çünkü çoğumuz adet dönemimizin başlamasından önceki günlerde—hafif sinirlilik ve karbonhidrat isteği ile ıssız bir adaya kaçma arasında değişen—bazı yoğun duygu durumlarına aşinayız.

Aslında menstruasyon döngümüz son derece güçlüdür ve duygu durumumuzu günden güne etkiler. Döngümüzün farklı aşamalarında bazı güçlerimizin yükseldiği de doğrudur. Ne yazık ki çoğumuz menstruasyon döngümüzün inceliklerini ve bu güçlerden nasıl faydalanabileceğimizi iyi bilmiyoruz. Çünkü ergenliğe adım attığımız andan itibaren bu konuda bize çok az bilgi veriliyor. Neden? Çünkü menstruasyon konusu çok eskilere uzanan ve derin kültürel kökleri olan bir tabu.

En kötüsü de bu konuyu konuşmamaya o kadar alıştık ki öylece kabulleniyoruz ve sessizliği kalıcı hale getiriyoruz. Bir konuda sessiz kalınmasının burada bir ‘yanlış’ ya da ‘ayıp’ olduğunu ima ettiğini unutuyoruz. Kız çocukları ve kadınlara cinsiyetlerinin en temel yönlerinden birinin ayıp olduğunu söylediğimizde kendi bedenlerini tanıma, koruma ve sevme arzularını körelttiğimizi fark etmiyoruz.

Ve menstruasyon konusundaki bu sessizlik bizi öldürüyor. Gia Allemand’ın durumunda hormonal olayların anlaşılamaması ve bu konuda konuşamamak gerçek anlamda onun hayatına mal olmuş olabilir. Birçokları içinse bu sessizlik kendimize güvenimizi, bedenlerimizi onurlandırma ve onlar için mücadele etme arzumuzu ve kişisel potansiyelimizi gerçekleştirme yetimizi öldürüyor. Çünkü biz kadınların kim bilir ne derdi olduğuna fazla odaklanmış durumdayız.
Sessizliğimizi bozarak bu tabuyu da bozmanın zamanı geldi.

1. Menstruasyon yaklaşık 28 günlük bir döngüdür; tıpkı ay döngüsü gibi. Birçoğumuza 5-7 günlük ‘adet’ kanaması öğretilirken, yaklaşık 28 gün boyunca bedenimizin geçirdiği inanılmaz değişimlerden bahsedilmez. Nasıl ay dolunay olana kadar büyüyor ve sonra kendi içine kapanır gibi küçülüyorsa, aynısı size de oluyor.

2. Adet döneminiz bir şeyin sonu değildir. Aslında bir başlangıçtır. Menstruasyon döngünüzün birinci günü (ve birinci aşaması) adet kanamanızın başladığı gün başlar. Kanamanız başladıktan birkaç saat sonra östrojen düzeyiniz yavaş yavaş artacak ve önceki günlerde yaşadığınız ağırlığın ya da ‘PMS’in hafiflediğini hissedeceksiniz. Bu bir salıverme zamanıdır ve artık hayatınızda istemediğiniz şeyleri salıvermek için idealdir; eşyalar, sağlıksız ilişkiler ve sizi aşağı çeken duygular (öfke, pişmanlık, endişe) gibi.

3. Vajinanız vücudunuzun en geçirgen bölümlerinden biridir. Vajinanızın iç kaplaması vücudunuzdaki en emici dokulardan biridir ve bu nedenle tampon kullanıyorsanız bunların beyazlatıcı ve dioksinsiz olması çok önemlidir. EPA’ya göre dioksine maruz kalma konusunda GÜVENLİ BİR ALT SINIR YOKTUR. Bu nedenle tamponlar arasında en güvenlisi %100 organik olanlardır.(Diğer sağlıklı menstruasyon ürünleri burada.)

4. Östrojen= Enerji, Heves ve Dışavurum. Östrojen döneminiz (2. hafta) boyunca östrojen hormonundaki düzenli artış beyninizdeki seratonin düzeyini arttırır ve enerji, heves ve genel olarak iyimser duygularda artış görülür. Döngünüzün ikinci haftasında sözel becerileriniz de yükselir ve sunumlar ve önemli görüşmeler yapmak için ideal bir zamandır.

5. Döngünüz bir kraliçenin emrine tabi olsaydı bu kraliçe ovülasyon olurdu. Ovülasyon yumurtalıklarınızdan birinden minik bir yumurtanın bırakılmasıdır (her döngüde  sıra diğer yumurtalığa geçer). Bu genellikle 12-16. günlerde olur ve bu hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemdir. Bu dönemde insanlara karşı daha fazla cazibe duyarsınız ve buna ister feremonlar ister sağlıklı bir ışıltı deyin, başkaları da sizi her zamankinden daha çekici bulacaklardır!

6. Progesteron içebakışı ve sezgileri arttırır. Ovülasyondan sonra östrojen ve testesterondaki azalmanın ve progesteron artışının etkilerini hissedersiniz. Östrojen ‘gel’ ise progesteron da ‘git’tir. İçe dönme arzunuzu arttırır; ayın küçülmesi gibi. Araştırmalar döngünüzün 3. ve 4. haftalarında beynin sağ yarısında—sezgisel bilme ile ilişkilendirilen bölümde—daha fazla aktivite olduğunu göstermektedir. Daima sezgilerinize güvenin. Ancak döngünüzün ikinci yarısına özellikle dikkat edin!

7. Beslenmeniz döngünüzü derinden etkiler. Döngünüzün her aşamasını iyileştirmek ve fiziksel ve duygusal rahatsızlıkları azaltmak için sağlıklı ve dengeli beslenerek ve vitamin alarak bedeninizi destekleyebilirsiniz. Örneğin özellikle döngünüzün 4. haftasında magnezyum alımınızı arttırırsanız kramplarınızı ciddi düzeyde azaltabilir, döngünüz boyunca düzenli B6 vitamini alımıyla şişkinliği en aza indirebilirsiniz.

8. Deli değilsiniz! Menstruasyon öncesi aşaması (4. hafta) yeni bir döngü başlamadan önceki son günlerdir. Progesteron bu aşamanın tam sonuna kadar artmaya devam eder, ta ki östrojen, testesteron ve progesteron aynı anda dibe vurana kadar. Doğal olan yavaşlama ve içe dönme ihtiyacınızı inkar ederseniz içerleme, bastırılmışlık ve öfke yüzeye çıkar. Çözüm? Kendinize yavaşlama izni verin ve KENDİNİZE iyi bakın.

9. Biraz PMY (pozitif menstruasyon yaklaşımı) çok iş görür! Araştırmalara göre menstruasyon öncesi aşamanın (4. hafta) istenmeyen fiziksel ve duygusal tezahürleri menstruasyon döngünüzle ilgili daha bilgili ve daha olumlu bir yaklaşım geliştirilerek en aza indirilebilmektedir.

Bu önemli mesele hakkında kadınları bilgilendirmek için çalışan çok değerli kadınlar var. Benim favorilerim arasında Vicki Noble, Dr. Christiane Northrup, Dr. Suzanne Gilberg-Lenz, Kristi Meisenbach Boylan ve Miranda Gray sayılabilir.”

Miranda Gray'in kitaplarını okumayı çok istiyorum. Okuyan ve ödünç vermek isteyen var mı?

9 yorum:

  1. Bizim ilk gençliğimizde bizlerin dünyasını kurtaran kadının adı Duygu Asena idi. Ondan öğrendik bedenlerimize sahip çıkmayı, rahmetli Duygu Asena sayesinde ilk feministler olduk. Sonraları feministlikten insanistliğe terfi ettik! Evet evet sizin gibi dünyayı kurtarmaya hevesli genç kadınlar daima olmalı, hep olun çokça varolun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de benim de :) umarım şimdiki genç kadınlara da ulaşıyordur...

      Sil
  2. Böyle bir yazı hazırlamak ne kadar yerinde bir karar! Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindik :) umarız kendi orijinal yazılarımızı da yazacak kadar derinleşebiliriz bu alanda...

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar