DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

8.1.12

bir de diş macunu meselesi var

Yeri gelmişken şu diş macunu konusunu da konuşalım değil mi? Önceki yazıda bahsettiğim gibi, benim 2 senedir kullandığım formül eşit miktarda karbonat ve tuz, esansiyel yağ ile dilediğiniz kıvamı tutturacak kadar suyu bir kapta karıştırıyorsunuz ve istediğiniz aromada bir diş macununuz oluyor. Tuzun deniz tuzu ve mümkün olduğunca ince öğütülmüş olması tercih edilir. Nane ve limon yağları klasik tercihler, ben diş hassasiyetine de iyi geldiği için karanfil yağı kullanıyorum. Bu tarifi sayısız blog ve internet sitesinde gördüm ama Ross ve Jenny Mars'ın Getting Started in Permaculture (Permakültüre Başlangıç) kitabında okuduğumdan beri gönül rahatlığıyla kullanıyorum.

Bu diş macunu meselesi tabi oldukça hassas. Diş sorunlarıyla başa çıkmak hem çok sancılı, hem pahalı hem de uzun zaman alabiliyor. Bu tür ev yapımı tarifleri verenler mutlaka uyarıyorlar, diş hekiminize danışmadan kullanmayın diye. Ancak biliyoruz ki bazı diş hekimleri bu tür formüllerin kullanımını kesinlikle önermiyor ve piyasadaki diş macunlarını kullanmamızı istiyorlar. Bazıları ise gayet olumlu bakıyor. Endüstriyel ürünlerden ziyade ev yapımı formülleri neden tercih ettiğimizi yorumlarda tartışalım. Bu yazıda birkaç tarif ve ilginç bilgi paylaşmak istiyorum.

Bu yazıyı yazmama vesile olan ve daha önce hiç duymadığım tarif SadeceAnne'den:

  • Bir ölçek “Bentonite Clay” (bir çeşit doğal kil, faydaları saymakla bitecek gibi bir meret değil)
  • Bir ölçek su
  • Bir ölçek toz halinde xylitol (opsiyonel)
  • Bir kaç damla okaliptüs esansiyel yağı (biz bunu koymadık)
Bunun dışında en sağlıklı formüller tuz ve/veya karbonat, ferahlatıcı aroma katmak için esansiyel yağlar, kıvam oluşturmak için hindistan cevizi yağı, dezenfeksyon için oksijenli su ve doğal tatlandırıcı olarak xylitolün kombinasyonlarından oluşuyor. Karbonat temelli bu macunların her gün kullanılmasının dişlere zarar verdiğini iddia edenler de var, yıllardır bu formülü kullanıp çok memnun olanlar da...

Diğer bir cephede Dr. Gerard F. Judd, Good Teeth From Birth to Death (Doğumdan Ölüme İyi Dişler) kitabında ve yazdığı diğer makalelerde gliserinsiz doğal yağlardan üretilmiş sabun kullanmayı öneriyor! Dr. Judd diş bakımı ile ilgili mineral ve vitamin takviyeleri de içeren bütüncül bir program oluşturmuş, bunu anlatmak için önce kitabı okumak lazım. Ama bu önerilerin birkaç temel dayanağı var ki diş bakımı konusunda tamamen farklı bir bakış açısını işaret ediyor o yüzden bahsetmeliyim:
  • Diş ve diş etleri kendilerini temizleme mekanizmalarına sahiptir ancak dişe zarar veren en önemli faktör asitli yiyeceklerdir, bunlar tüketildiğinde su, süt ya da kahve gibi asitliği olmayan sıvılardan bir yudum alınması, ya da gargara yapılması bu etkiyi ortadan kaldıracaktır.
  • Diş minesinin zarar görmesinin diğer önemli nedeni dişlerin ihtiyaç duydukları mineralleri düzenli olarak dışardan edinememesi. Çünkü gliserinli macunlar dişleri kaplayıp mineral emilimini engelliyormuş. Gliserin 11 kez çalkalamayla ancak arınırken doğal sabunla fırçalarsanız 2 çalkalamayla dişlerinizi mineral emilimini engelleyici tabakadan arındırabilirmişsiniz. Bunu denemeyi planlıyorum, çok küçük miktarda ve suyla inceltilmiş, belki biraz da esansiyel yağ damlatılmış zeytinyağı sabununun tadını kaldırabilirmiyim görelim.
  • Sanıldığı gibi şeker ve bakteriler diş çürümesine yol açmazmış! Şeker tükürük üretimini arttırdığı için tersine dişleri korumak için faydalı bile diyor. Halbuki susam sokağındaki dişleri hapur hupur yiyen mikroplar çok inandırıcıydı.
  • Florür aslında bir zehir ve atık sularımızdaki kimyasallar içme suyumuza geri karıştığı için bizim az miktarda kullandığımız florürler sularda birikip ölümlere neden oluyor. Florür nedeniyle ölüm sayısı arsenikten kat kat fazlaymış!
Bir başka yeryüzü dostu yaşam sitesinde yine daha önce duymadım bilgilere rastladım. Mesela yenebilen tüm yeşil bitkilerin (maydanoz, kişniş, kereviz sapı gibi) çiğ olarak çiğnendiğinde florür kaynağı olarak dişleri güçlendirdiği, yeşil çayın iyi bir gargara olduğu, ağız kokusunun genellikle dil üzerinde oluşan bir tabakadan kaynaklandığı ve ters bir bir kaşık yardımı ile hafifçe kazınarak bu tabakanın temizlenebileceği, diş temizliğinde karbonat (sodyum bikarbonat) size fazla güçlü geliyorsa yerine daha hafif olan kalsiyum karbonat (tıbbi kireç) kullanılabileceği...

Sizin denediğiniz ve tavsiye ettiğiniz ev yapımı diş temizleme formülleri var mı?

24 yorum:

  1. Şekerin dişlere zararlı olmadığı, florurun zehir oldugu, ağzın kahve veya sütle calkalanması vb konularda bilimsel verilere ulasmak isterseniz Yeditepe Universitesi Dis Hekimligi Fakültesi nde Prof.Dr. Inci Oktay la irtibata gecmenizi önemle tavsiye ederim.Kendisi bu konuda Türkiye deki sayılı isimlerdendir ve yaşamını koruyucu dişhekimligine adamistir.
    Halk sagligini cok yakından ilgilendiren bu konularda iyilik etmek isterken yanlis bilgiler yaymamanız acısından verdiğiniz bilgileri verilerle desteklemenizde yarar var.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim,
    Dr.Elif Ozdogan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ŞEKERİN DİŞLERE ZARARLI OLMADIĞI... :) şükür ki zararlı olmadığı bir şey var bu şekerin :)

      Sil
    2. BENTONİT KİLİ = ALERJİK YAĞ VE İNCEKUM
      XİLİTOL = KANSEROJEN ALKOL+ SENTETİKDOLGU
      KARBONAT= SU KÖPÜRTÜCÜSÜ= HACİM ARTIR PARA KAZAN DETERJANDAN ! (Kapak gibi Cevap )
      ORGANİK DİŞ MACUNU OLSUN YAĞ VE TUZ YETER.

      Sil
  2. Merhaba,
    Verdiğiniz referans için çok teşekkürler. Konunun ciddiyeti nedeniyle biz de herkesin gereken araştırmayı yapıp güvendikleri uzmanlara danışmasını tavsiye ediyoruz. Amacımız sadece farklı görüşlerin varlığını göstermek. Hiçbir konuda tek yönlü bir bakış açısı ve mutlak çözümler önermeyi doğru bulmuyoruz.
    İlginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. İlknuuur, ben bu formülü üstelik buradan bulduğum, TR'de satılmayan hindistancevizi yagıyla denedim ama o tuz tadından hoşnut kalmadım. İnternetteki binlerce örnekte de aynı şeyden yakınmışlar: çok tuzlu.
    Gene aynı örnekler sıvı stevia katmışlar ama işte o da hindistancevizi de TR'de yok, olmasın da zaten her şeyi getirtmenin alemi yok. Ben daha o yüzden bu açılımı yapamadım :) bir ton para verip doğal diş macunu aldım ama o da çok gereksiz oluyor, bitmelerini bekliyorum. En kısa zamanda tuzlu muzlu artık buna geçiş yapacağız.

    YanıtlaSil
  4. tuz çok da şart değil galiba, tuzsuz kullananlar da var, ya da çok az koyabilirsin tadını almayacak kadar belki..evde bulunan şeylerle yapınca deneyip yanılmak da maliyetli olmuyor :)

    YanıtlaSil
  5. bugün de bunu buldum...hem de köpürüyormuş :)

    http://www.sabunagaci.com/2012/01/sabun-cevizi-ile-evde-dis-macunu-yapm.html

    YanıtlaSil
  6. yaklasik uc aydir misvak tozu kullaniyorum. bazen de uzerine karbonat ekliyorum. cok iyi temizliyor. baslarda tadini garipsiyorsunuz ama verdigi temizlik hissinden sonra birakamiyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  7. Ben bu konuda hiç birşey denemedim ancak misvak ve karbonat iyi gelir düşüncesindeyim deneyimlerimi paylaşacağım ;)

    YanıtlaSil
  8. diş macunu yerine karbonat kullanma konusunda çekincesi olanlar var, doktorlar karbonatın fazla aşındırıcı olduğunu söylüyorlarmış, http://www.zehirsizev.com/ sağolsun facebookta yaptığı bir paylaşımda bu aşındırıcılık meselesine de ışık tuttu...aşağıdaki linkteki tabloda en üstte karbonatı, altında diş macunu markalarını ve karşılarında aşındırıcılık endekslerini görüyoruz... http://www.levysmiles.com/docs/Abrasiveness_of_Common_Toothpase.pdf

    YanıtlaSil
  9. Sitenizdeki Bentonit ile ilgili olan kısmı okudum.Ben ve yakın çevrem yıllardır diş macunu olarak bentonit kullanmaktayız.Size sadece bentonitle ilgili daha geniş araştırma yapmanızı öneririm .Asıl yararlı olan bentonitin içindeki esas mineral olan montmorillonit mineralidir.Bu mineralin negatif iyon özelliği sayesinde ağızdaki bakteri ve virüsleri bağlayıp elimine ettiği gibi ağız ve dil yaralarına da çok iyi geliyor.Ayrıca dişlerin daha beyaz olmasını sağlıyor. Klasik diş macunlarının içinde bulunan Sodyum loril sülfat,ve sodyum florürü gibi zehirlerden insanları kurtarın.Hala diş macunlarının üzerinde yazan florürlü ibaresinin kullanılmasına inanamıyorum.Resmen insanlara zehir satıyorlar. Bunun dışında bentonitin yenilmesi ve vücutta kullanılmasının sayısız yararları var.Sizden ricam bu minerali daha çok araştırarak insanlara tanıtmanızdır.
    Hamit TECER 15.04.2013

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler hamit bey, ilk fırsatta araştırıp paylaşım yapmaya çalışacağız, bu arada bentoniti nasıl edinebileceğimizi de paylaşırsanız çok seviniriz

      Sil
    2. İlknurkun hn
      Bentonit insan sağlığı için adeta bir mucizedir.www.mucizebentonit.com sitesine girip araştırma yapabilirsiniz.Bu site ye adınızı telefon numaranızı bırakırsanız size muhakkak dönerler.Şu anda Ünye Madencilik adında bir firma bu sağlık bentonitlerini üretiyor.Sadce diş macunu olarak değil içerek ve banyo da kullanarak çok önemli sağlık sorunlarınıza da çözüm bulabilirisiniz

      Sil
    3. Merhaba,
      İzninizle bir diş hekimi olarak bakış açımı sunmak istiyorum. Hazır preparat kullanmak istemiyorsanız alternatif için çok da uzaklara gitmek, arayış içinde olmak gerekmiyor. Su, diş fırçası ve ara yüzler için diş ipi kullanmak yeterli olacaktır. Köpürme, iyi tat, hoş koku temizlik sağlamıyor.

      Sil
    4. teşekkürler tuğba, şimdi ben kırkyılın başı diş macunu kullandığımda köpürmesinden ve tatlandırıcı lezzetinden rahatsız oluyorum :) ama acaba antibakteriyel bitki özlerinin ya da asitliği düşüren karbonat gibi bir malzemenin dişlere ve dişetlerine hiç faydası olmaz mı?

      Sil
    5. İlknur yorumunu yeni gördüm. Gecikme için özür dilerim.
      Diş fırçası ve diş ipinin sağladığı mekanik temizliği ilk sıraya koyarak antibakteriyel yağlardan faydalanmakta bir zarar olmaz. Ağız içi yaraların iyileşmesinde, bunlara bağlı ağrıların azalmasında etkisi olur ancak diştaşı ve dişeti iltihabına bağlı kanamalarda faydası olmaz. Onların mekanik olarak bir hekim tarafından uzaklaştırılması gerekir.

      Sil
    6. çok teşekkürler tuğba :)

      Sil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Daglardan kendim cikariyorum bentonit kili cok dogal cik kaliteli iste bakin.

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Dogal bentonit kil. https://m.facebook.com/kalsiyum.bentonit/

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar