DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

22.10.13

yaşasın bağzı şeyler

Fotoğraf: Filiz Telek
Daha önce yaşamış olan her şey tekrar yaşayabilir.

Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan toprağın fakirleşmesi yaşamı birçok yönden olumsuz etkiliyor. İnsanın toprakla ilişkisi büyük ölçüde kesildiği için bitkisel ve hayvansal atıkların içerdiği besin maddeleri kanalizasyon arıtma ve vahşi çöp depolama sistemleri ile sentetik/kimyasal atıklara karışarak doğrudan denizlere ulaşıp kirlilik yaratıyor, besin maddeleri toprağa geri dönemediğinden, yetiştirdiğimiz gıdaların gelişimi için sentetik gübrelere ihtiyaç duyuluyor, bunların kullanımı ile ortaya çıkan kirlilik aynı kısır döngüyü beslemeye devam ediyor. Bu süreci tersine çevirmek için atılacak en önemli adımlardan biri aslında kadim bir insan aktivitesi olan kompost yapımının tekrar benimsenmesi. Sentetik olmayan tüm atıklarımızı evlerimizde çiftliklerimizde ve kent ölçeğinde komposta dönüştürerek sağlıklı toprak ve sağlıklı gıdaya erişimimizi arttırmak mümkün. Atölyede kompostun ne olduğu ve nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım. Ev ölçeğinde bir solucan kompostu düzeneği ve bahçe/çiftlik ölçeğine uygun Berkeley metodunu da imkanlar dahilinde uygulamalı olarak göstereceğim. Geçen yıl İstanbul'da yaptığımız benzer bir atölyenin kısa bir filmini İstanbul Permakültür Kolektifinin blogunda izleyebilirsiniz. Atölyenin tüm organizasyonunu yapan Kır Çocukları ekibinden Nihal Poyraz Temürcü'ye ne kadar teşekkür etsek az. Lütfen organizasyonu kolaylaştırmak için Kayıt Formunu doldurun.

Lojistik bilgiler:
Ne zaman: 27 Ekim Pazar, saat 12:30-18:30
Nerede: Çiğdemim Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği, 
Çiğdem Mahalesi, 1551. Cad., 14-A, Çankaya, Ankara.

Atölye Katkısı: kişi başı 25TL (bütçenizi aşıyorsa askıda atölye uygulamasından yararlanabilir, değilse başka şekilde katkıda bulunabilirsiniz)

Atölyeden sonra birlikte ODTÜ'deki yasadışı yol inşaatına karşı direnen dostlarımıza destek vermeye gidebiliriz. Görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar