DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

8.2.11



12 Şubat cumartesi günü Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde bir söyleşi var. Yaklaşık bir buçuk yıldır permakültürle, yani doğayla uyumlu yaşam tasarımıyla ilgili okuduklarımı, izlediklerimi, yaptıklarımı, gördüklerimi ve duyduklarımı buna fırsat bulamayanlarla paylaşmaya çalışacağım.

Permakültürün bir sürü tanımı var, e isminden de pek birşey anlaşılmıyor doğrusu. Benim favori tanımım kavramın babası Bill Mollison'dan;
Bill: Permakültürün ne olduğunu ben de bilmediğimden eminim. Zaten işte bunu, dogmatik olmamasını seviyorum. Ancak gelmiş geçmiş tek organize tasarım sistemi olduğunu söylemeliyiz.

Mollison'un kurucusu olduğu Avusturalya Permakültür Enstitüsü'nün tanımı ise şöyle;
Permakültür (permanent agriculture = kalıcı tarım), doğal ekosistemlerdeki çeşitliliğe, istikrara ve dirence sahip, tarımsal verimliliğe yönelik ekosistemlerin bilinçli olarak tasarlanması ve sürdürülmesidir. Arazi ve insanların uyumlu bütünlüğü sayesinde yiyecek, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçların sürdürülebilir bir şekilde karşılanmasıdır.

Söyleşinin başında Bill Mollison'ın dünyayı dolaşarak permakültür uygulamalarını anlattığı 4 bölümlük Global Gardener (Küresel Bahçıvan) filminin ilk bölümünü, Avusturalya, Hindistan ve Zimbabwe'ye uzanan bir nevi permakültüre giriş dersini izleyeceğiz. Arkasından ben dilim döndüğünce permakültür tasarımı nedir, bu yöntemle insanlar neler başarıyor onu anlatmaya çalışacağım. Sonra da aynı serinin dördüncü bölümünde New York, Harare ve yine Zimbabwe'den şehirde permakültürle ilgili örnekleri izleyeceğiz. Etkinliğin sonuna bir soru cevap kısmı koyduk ama aslında baştan sona sohbet şeklinde geçmesini umuyorum.

görüşmek üzere...

tarih:
12 şubat 2011 cumartesi

program:
14.00 film gösterimi: global gardener in the tropics (küresel bahçıvan: tropiklerde)
14.30 söyleşi: Permakültür, doğayla uyumlu yaşam tasarımı
15.30 film gösterimi: global gardener urban (küresel bahçıvan: kent)

yer:
mimarlar odası ankara şubesi
konur sok. no:4 kat:5 kızılay

iletişim:
0 312 4178665




Popüler Yayınlar